Industry 4.0

Accelerarea procesului de digitalizare in domeniul industrial

După motorul cu aburi, electrificare și automatizare, urmează Industry 4.0 – conceptul care reunește tehnologia de producție, automatizarea și Internetul.

Expresia ”Industry 4.0” a luat naștere în Germania. Mulți o atribuie profesorului de informatică Wolfgang Wahlster. Ea se referă la cea de a patra revoluție industrială, determinată de dezvoltarea Internetului și a sistemelor IT.

Industry 4.0 nu numai că sporește considerabil productivitatea și eficiența, dar  oferă oportunitatea de a fabrica produse individuale cu ajutorul sistemelor automate. În aceste condiții, chiar și unitățile individuale pot fi fabricate la fel de eficient ca articolele produse în masă. Un Rolls Royce la preț de Fiat 500? Exemplul este probabil exagerat, dar reflectă direcția pe care mergem. Fabrica Siemens din Amberg este considerată un exemplu în acest sens, automatizând complet procesul de producție. Cei de la Phoenix Contact utilizează producția inteligentă pentru a produce mult mai eficient versiuni diferite, personalizate, ale sistemelor I/O din gama Axioline.

Cu toate acestea, exemplele de mai sus reprezintă doar începutul, deoarece Industry 4.0 merge mult mai departe de conceptul de produs, producție, fabrică, acoperind întreaga rețea care adaugă valoare în procesul industrial. Aceasta include – de exemplu – și sectorul distribuției de echipamente electrice, care va trebui să sprijine dezvoltarea segmentului industrial și trecerea la Industry 4.0.

David Garatt, președintele Fegime Europe spunea în ediția specială a revistei Voice: ”Procesoarele sunt din ce în ce mai mici, stocarea de date a devenit accesibilă oricui, bazele de date cresc și se apropie ”Internet of Things”. Digitalizarea în creștere schimbă societatea și afacerile. Apar noi modele de afaceri iar industria își schimbă modul de producție.

Citeste Ediția Specială a Revistei Voice despre Industry 4.0 (ENG)